Столичният храм Св. св. Кирил и Методий 

...
       Столичният храм Св. св. Кирил и Методий 
Коментари Харесай

Чудотворна икона на свети Лука Кримски пристигна в София

       Столичният храм „ Св. св. Кирил и Методий "   посрещна икона с чудотворните мощи на свети Лука Кримски, както и икона на свети Серафим Саровски. Светините дойдоха на 10 юни в 18:00 ч. Иконите ще останат в храма до 18 юни. Всички християни могат да отидат и  да се поклонят пред светиите.
Освен това жителите и гостите на столицата ще могат да видят и кино лентата на журналиста Ангел Бончев, отдаден на свети Лука Кримски „ Светителят хирург ". Прожекции ще има на 11 юни и на 20 юни от 19:00 часа в Кино „ Влайкова ". Документалният филм „ Светителят хирург “ е последователен роман на събитията в житието и делото на свети архиепископ Лука Кримски и Симферополски. Това е първият български филм за фамозния хирург в расо свети Лука Кримски, който е основан с благословението на Негово Високопреосвεщенство Пловдивския митрополит Николай. „ Светителят хирург " пленява фена със своята откровеност и голям брой обстоятелства, свързани с живота на свети Лука Кримски и Симферополски. В лентата са включени огромният брой хора, станали очевидци на чудесата. Сред тях са трима митрополити от България, Русия и Гърция. Освен това персоналните си прекарвания със свети Лука описват и двама негови живи родственици.
Разкази за чудесни изцеления по молитвите на св. Лука Кримски не липсват. Едно от чудесата във кино лентата „ Светителят хирург " е на неврохирургът лекар Татяна Андреевна Шевченко, която е лекар в локалната болница в Симферопол. Тя е била на крачка от гибелта, само че вярата ѝ и мощната любов и застъпничество на Лука Кримски я връщат към живота. Шевченко е отказала да лекува онкологичното си заболяване в реномирани клиники, а е предпочела да остане в Симферопол, поради това, че по думите ѝ: „ Най-великият измежду лекарите е тук в Симферопол и аз няма да отида на никое място, свети Лука няма да ме остави ". След доста молебствия пред мощите на светията и интервенция, тя получава още веднъж късмет да живее и да бъде измежду фамилията си. Неслучайно точно тя е определена като лекар да опише своето персонално знамение, което съгласно нея е дело точно на свети Лука. „ Това е същинското удостоверение, което ни дава право да повярваме още повече, че свети Лука е бърз и скоротечен асистент при нашите телесни и душевни заболявания. “, показват основателите на лентата. Свети Лука Кримски, на който е отдаден филмовият роман, е измежду водещите хирурзи на предишния век, с помощта на откритията и разработките му в областта на локалната анестезия (т. нар. районна анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се беднотия и голямата му обич към страдащите, той всеки ден по един час гратис е преглеждал пациентите без средства и в никакъв случай не е отпращал нуждаещ се. Светителят е правил хиляди интервенции и всички до една са били сполучливи.
Михалис Клапсис от Гърция свидетелства, че свети Лука Кримски го е избавил от ранна гибел.
20-годишният студент по инженерство е бил един от стотиците, които на 1 март е бил във влака палач при Темпи, където близо 60 души изгубиха живота си.
Михалис споделя, че постоянно със себе си носи облика на св. Лука Кримски (този, който виждате) и за всичко разчита на неговата помощ. Той е уверен, че светията го е предпазил от най-лошото.
Момчето е закупило билет за влака по направление Атина - Солун, само че се оказало, че различен човек има непокътнато същото място и се постанова Михалис да се реалокира в някой от идващите вагони. Това се е оказал и неговия билет за живота, като този билет е стоял в портфейла му, покрай иконата на св. Лука Кримски.
Впоследствие студентът е оказал помощ и на доста ранени да бъдат извадени от влака-убиец.
„ Всичко, което направих е с помощта на св. Лука Кримски ”, споделя момчето и продължава: „ Силата, която имах да направя всичко това, имам вяра, че ми я даде моят настойник Лука лекарят, тъй като постоянно нося облика му със себе си. "
„ Една майка, която хранеше бебето си по време на конфликта, го загуби и за благополучие го открих живо под седалката си “, споделя той.
Може да гледате кино лентата за св. Лука Кримски в кино „ Влайкова ” на 11 юни от 19 часа и на 20 юни от 19 часа.

Билети може да намерите в храмовете на територията на София.> ИЗТОЧНИК: stolica.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР